Amir Nazar

Alkan Çöklü
Amir Nazar is een rationele man. Hij is echter wel trots, voorzichtig, wat terughoudend en kan daardoor mysterieus overkomen. Amir is geboren in Afghanistan, maar moest vluchten omdat hij, net als zijn familie, christen is. Dat is in Afghanistan een minderheid.

Amir is opgegroeid als oudste zoon in een gezin met traditionele waarden: vader staat aan het hoofd, moeder zorgt voor het gezin. Amir is intelligent en kan goed leren, daardoor kreeg hij de kans door te studeren om zijn droom te verwezenlijken: arts worden. Toen Amir op een dag aan tafel zat met zijn familie, stormden er extremisten binnen. Op één of andere manier was hun ‘christen zijn’ bekend geworden. Voor zijn ogen werden beide ouders neergeschoten. Amir wist te ontkomen en te vluchten. Hij kwam in Nederland terecht, in een AZC, waar hij waar hij goed werk deed voor mede asielzoekers.

Door zijn ontmoeting met Sjors Langeveld raakte Amirs inburgering in een stroomversnelling. Hij bouwt in Meerdijk al snel een grote vriendenkring op, met Bing Mauricius als zijn beste kameraad. Wanneer Amir een permanente verblijfsvergunning gekregen heeft, wil hij zo snel mogelijk zijn carrière als arts oppakken. Anton Bouwhuis ziet dat Amir een waardevolle aanwinst voor het AZM kan zijn. Samen starten ze een traject zodat Amir in Nederland aan de slag kan. Amir start intussen als vrijwilliger in het AZM en slaagt succesvol voor zijn omscholing.

Amir woont bij Anton en Linda, die hun garage voor hem ombouwen tot woonverblijf. Amir en Sjors groeien steeds meer naar elkaar toe, maar er staat een geheim tussen hen in. Iets wat steeds weer knaagt aan Amirs geweten: Amir heeft altijd gedacht dat zijn vrouw Farah bij hun vluchtpoging om het leven is gekomen. En dat dat zijn schuld was, omdat hij op dat moment egoïstisch was. De schrik is groot wanneer Farah blijkt te leven en in Meerdijk opduikt om Amir te zoeken. Amir doet wat in zijn ogen het juiste is en kiest voor Farah. Tijdens hun bruiloft gebeurt het ondenkbare, Farah valt ongelukkig van een balkon en overlijdt.

Na een lange rouwperiode stelt Amir zich open voor zijn gevoelens voor Sjors. Ze starten een liefdevolle relatie. Als zijn beste vriend Bing, die onvruchtbaar is, met een bijzonder verzoek komt, zegt Amir ja: hij wordt zaaddonor van het kindje van Bing en Nina. Nina bevalt van een kerngezonde zoon.  Amir vindt het moeilijk om afstand van zijn biologische zoon te houden.

Gerelateerde personages