Zoë Xander

Anouk Maas
Zoë Xander is ambitieus, verleidelijk en probeert altijd het hoogst haalbare te bereiken. Ze heeft in het AZM als verpleegster gewerkt, maar droomt van een carrière als arts. Niet alleen vanwege de status of het goede salaris, maar vooral omdat ze het leuk vindt om met mensen te werken.

Zoë is echter opgegroeid in een kansarme buurt en haar gezin moest rondkomen van een bijstandsinkomen. Zoë is daarom vastbesloten om zelf geld bij elkaar te krijgen om haar studie geneeskunde te bekostigen. Dit doet ze op een eigenzinnige manier, namelijk als ‘sugargirl’. Ze houdt hierbij mannen gezelschap tegen betaling. Ze heeft hier wel strikte grenzen in en ziet haar werkzaamheden als volledig onschuldig. Dit verandert wanneer Bing Mauricius achter dit geheim komt en andere Meerdijkers hiervan op de hoogte brengt.

De sugardaddy die haar op dat moment onderhoudt zegt meteen af. Zoë komt in een lastige positie terecht wanneer één van haar sugardaddies Jan Maes plotseling haar nieuwe collega in het AZM wordt. Hij begint machtsspelletjes met haar te spelen, waarbij zij de grenzen die ze zichzelf als sugargirl stelt, moet overschrijden. Dit loopt dramatisch af met als gevolg dat Jan dit met zijn leven moet bekopen… De beste vriendinnen van Zoë, Nina Sanders en Aysen Baydar, doen er alles aan om Zoë op een acceptabelere manier haar geld te laten verdienen. Dit lukt. Zoë wordt toegelaten tot de opleiding geneeskunde.

Zoë is een verleidster. Ze is van nature sexy, flirt nog voor ze het zelf door heeft en is iemand die je altijd opmerkt als ze de ruimte binnenkomt. In Meerdijk komt ze als eerste in aanraking met Laura Selmhorst met wie ze een vertrouwensband opbouwt en haar kleinzoon Noud Alberts die haar probeert te versieren. Later leert ze Rik de Jong kennen met wie ze voor het eerst in haar leven een gezonde liefdesrelatie krijgt. Als grote liefde Rik een ernstig ongeluk krijgt en kan revalideren in Oxford maakt Zoë een bijzondere keuze: ze gaat een nephuwelijk aan met Daan Stern in ruil voor het geld waarmee ze Riks revalidatie kan bekostigen. Rik is het oneens met dit ‘idiote’ plan. Zoë moet kiezen: geld of liefde?

Gerelateerde personages