Column
08-2-2019

Anouk vertelt over het DNA van personage Zoë

Na actrices CarolineBabette en regisseur Jop Joris, is het de beurt aan Anouk om een column te schrijven. Ze geeft jullie een kijkje in haar brein. Lees hier hoe zij zich onder andere inleeft in haar personage Zoë, die op zoek is naar haar vader...

 

Welkom in mijn brein. Het brein van Anouk, de actrice. In GTST speel ik de rol van Zoë Xander. De huidige verhaallijn van Zoë draait om het vinden van haar vader, Bob Xander. In Meerdijk zijn er meerdere personages die struggelen met het feit dat de relatie tussen hen en haar/zijn vader niet optimaal zijn. Soms door eigen keuzes maar soms ook door de omstandigheden. Zo ook bij Zoë. Ze is al een tijdje op zoek naar Bob. Deze situatie is al een keer gigantisch uit de hand gelopen met de Beer, die zich voordeed als haar vader en heeft wel degelijk een litteken bij Zoë achtergelaten. Haar vertrouwen is geschaad. Haar relaties met mannen lopen vaak mis en ze wordt bedonderd waar ze bij staat.    

Het spelen van deze scènes is voor mij als actrice ook een zoektocht. Wat ik van Zoë weet, is dat ze een doorzetter is. Als ze ergens haar zinnen op heeft gezet dan kan ze daar maar moeilijk van afwijken. Maar soms is ze een kat in het nauw en dan maakt ze rare sprongen. Dit is voor mij als Anouk mega leuk om mijn tanden in te zetten. Het personage uitpluizen, de situatie zo echt mogelijk en respectvol leven in te blazen. En dat betekent ook dat je buiten de lijntjes moet kleuren, risico moet nemen en een onverwachte kant op moet gaan. Uit eigen ervaring kon ik niks putten dus ben ik op zoek gegaan naar verhalen en interviews van meiden die in een zelfde soort situatie als Zoë verkeren. Ik ben mij gaan inbeelden hoe dat zou zijn en voelen. Dit leverde tientallen vragen op zoals ‘Wat als hij mij niet wil leren kennen?’, maar ook gevoelens als onbegrip, angst en eenzaamheid.  

Nu is het tijd voor koffie en tijd om het allemaal even te laten bezinken. Eenmaal op de set breng ik met de ‘bagage’, beleving en gedachten het karakter nog meer tot leven. En zo krijgt Zoë steeds meer DNA en vorm. Als de scène is opgenomen, vergeet ik mijn tekst, leer ik mijn nieuwe tekst en ga ik door naar de volgende scènes en afleveringen. Eenmaal thuis, voldaan (sommige dagen minder voldaan, maar goed, wie heeft dat niet?) plof ik op de bank en kan ik lekker mezelf zijn. Met mijn eigen DNA. Dat van Anouk.  

 X Anouk

Foto: Ruud Janssen 

Gerelateerde personages