Column
26-11-2018

Caroline over luisterboek 'Kwaad Bloed'

Vanaf heden verschijnt er iedere maand een column op onze site. De ene keer geschreven door een acteur en de andere keer door een crewlid. Actrice Caroline De Bruijn trapt af! 

‘Succes!’ Geluidstechnicus Marcel steekt zijn hand nog even op en sluit dan de dubbel geïsoleerde deur achter zich. Ik ben alleen en het is doodstil. Ik bevind me in een ruimte van krap zes vierkante meter, er staat een iPad voor me met daarop de tekst van het luisterboek ‘Kwaad Bloed’ en een computer. Marcel heeft net kort uitgelegd hoe ik zelf de opnameknoppen kan bedienen. ‘Ben jij er dan niet bij?’ Heb ik hem licht verbijsterd gevraagd. ‘Nee’, had hij gegrinnikt, ‘Een luisterboek inspreken gaat anders dan je misschien gewend bent, je doet het helemaal zelf en achteraf ga ik de hele boel finetunen.’ Nou, vooruit. Ik probeer me uit alle macht te herinneren welke knop waarvoor is en druk er lukraak een in. Op goed geluk begin ik met inspreken en verspreek me prompt een paar keer achter elkaar. Wat staat daar eigenlijk? Ik heb het warm. Na ruim een half uur zwoegen merk ik dat ik er langzaam ‘in’ kom. Het verhaal begint vorm te krijgen, het is spannend. Vier vrienden die elkaar van de middelbare school kennen, maar elkaar al lang uit het oog verloren zijn, krijgen een rode envelop in de bus. Er gebeuren sinistere dingen en alles loopt totaal uit de hand. Langzaam wordt duidelijk wat er in het verleden tussen die vier mensen gebeurd is. Ik vlieg door de tekst heen en vergeet de tijd. Dan wordt er op de deur geklopt, ik schrik. Het is Marcel: ‘Zeg, moest jij niet om twee uur in de studio zijn?’ ‘Ja, dank je!’ Ik gris pijlsnel mijn spullen bij elkaar en nog helemaal dwaas kom ik aan in de GTST-studio waar visagiste Florence me oplapt om aan mijn scenes van die dag te beginnen. Actie na 5,4,3,… Op de monitor is te zien dat in de set van Janine en Ludo een rode envelop wordt bezorgd…  

‘Kwaad Bloed’ is een luisterboek dat tot stand is gekomen door een samenwerking tussen Storytel en GTST. Het is ingenieuze fictie in fictie. Janine Elschot heeft een boek geschreven, en nadat het is uitgebracht gebeuren er dingen in haar leven die griezelige overeenkomsten vertonen met het boek. Eerst denkt ze aan een grap, maar al gauw blijkt dat er sprake is van kwade bedoelingen. Omdat ‘Kwaad Bloed’ ook echt wordt uitgebracht, kunnen kijkers de gebeurtenissen een stap voor zijn of misschien zelfs voorspellen.

De eerste drie hoofdstukken van 'Kwaad Bloed' kun je gratis beluisteren via www.gtst.nl/kwaadbloed 

Foto: Ruud Janssen

Gerelateerde personages