Column
04-3-2019

Schrijfster Linda over de geheimen van Shanti

Na een reeks columns wordt het stokje van actrice Anouk overgedragen aan schrijfster Linda Kasander. Wij hebben namelijk een prangende vraag: waar halen onze schrijvers na al die seizoenen hun inspiratie vandaan voor een nieuw personage of spannende verhaallijn? Linda vertelt je in haar column meer de totstandkoming van de geheimen van het personage Shanti.

“Ze moet een geheim hebben…” Het is juli 2018 en ik zit op een terras met mijn laptop en een kop thee, na te denken over ons nieuwe karakter Shanti. Vorige week hebben we met een klein groepje schrijvers bedacht wie Shanti in basis is, maar Pia (de hoofdschrijver van GTST) heeft mij gevraagd een geheim voor haar te verzinnen. Terwijl ik naar de langslopende mensen staar en een slok van mijn nog te hete thee wil nemen, bedenk ik wat mensen geheim houden en waaróm. In mijn hoofd ga ik langs de geheimen van mijn vrienden, maar ik besef dat die inmiddels allemaal al verwerkt zijn in GTST. Oeps. Nooit vrienden worden met een scenarioschrijver, mensen.

"Wat zou ik zelf vreselijk vinden om te hebben, te zijn of niet te kunnen?" Ik kijk naar mijn scherm en ineens weet ik het: Shanti kan amper schrijven en lezen. In mijn hoofd poppen tientallen situaties op waarin ze in conflict raakt door dit geheim en ik besef dat we hier wat mee kunnen! Gedreven typ ik in één ruk haar biografie om daarna te merken dat mijn thee koud is. Mijn collega’s zijn net zo enthousiast als ik en in de weken daarna verzinnen we verhalen waarin we het Shanti moeilijk maken haar geheim te behouden. We brainstormen, lezen online over laaggeletterden en nemen contact op met de Stichting Lezen en Schrijven die ons helpt dit verhaal zo waarachtig mogelijk te vertellen. We gebruiken Shanti’s geheim om haar nieuw verworven relaties in Meerdijk op scherp te zetten. Want wat gebeurt er als Shanti Anton toelaat om haar te helpen? Of als andere mensen achter haar laaggeletterdheid komen? Dat hou ik, je raadt het al, nog even geheim…

Gerelateerde personages