Column
09-4-2019

Setdressers Nicole en Saskia over de 6000e aflevering

Vorige keer schreef schrijfster Linda over de geheimen bij het bedenken van een verhaallijn. Dit keer vertellen setdressers Nicole en Saskia alles over hun uitdagingen en ervaringen rondom de 6000e aflevering. Want hoe wordt de stijl van een set bepaald en hoe bereid je je voor op verschillende en in dit geval extreme locaties? Nicole vertelt over sprookjesachtige Lapland en Saskia over het huwelijk van Sjors en Amir in de gigantische kerk. 

Sprookjesachtig Lapland
De 6000e aflevering van GTST, wat een mijlpaal! Voor deze bijzondere gelegenheid reisden we met cast en crew af naar het Finse Lapland om daar de meest geweldige opnames te maken. In een sprookjesachtige omgeving hebben we met z’n allen keihard gewerkt. Vooraf riep ik heel hard: ‘Ik kan beter functioneren in de kou dan in hitte’. Wel blijkt het in werkelijkheid hard bikkelen als je opeens hele dagen in de sneeuw moet werken. Deze temperaturen bleken uitzonderlijk. Laten we er nou net deze week de opnames hebben. Het was dus even bikkelen, maar het was ook een unieke ervaring die niemand meer van ons afpakt, want wat was het mooi. Hoe je op locatie, zeker in het buitenland, te werk gaat, is heel anders dan in de studio. In de studio zijn alle spullen voor handen en als je met beperkte bagage naar ander land afreist, moet je van tevoren heel goed nadenken over wat je denkt nodig te hebben. Ik heb de belangrijkste props (denk bijvoorbeeld aan telefoons van de personages) en mijn meest gebruikte gereedschap meegenomen en een deel op locatie aangeschaft. Ook heb ik ter plekke props zelf gemaakt, zoals fakkels. Improviseren met wat de locatie je biedt, is een vereiste en creatief gezien een super leuke uitdaging. Hierbij moet je rekening houden met onverwachte gebeurtenissen, zo bevroor mijn trechter die ik nodig had om drankjes mee te maken. Wat ik persoonlijk het leukst vond aan het werken op locatie in Lapland was dat iedereen elkaar hielp en we het dus echt samen hebben gedaan. Ik hoop dat jullie onwijs hebben genoten van de minifilm en de prachtige beelden die we geschoten hebben. Ik in ieder geval wel.  

Uitdaging in gigantische kerk
Nadat het vrijgezellenfeest in Lapland richting het huwelijk ging, kwam daar onze nieuwe uitdaging. Na flink wat bruiloften in Meerdijk is het toch altijd de kunst om een nieuwe locatie en in dit geval ook gigantische locatie, zo creatief mogelijk aan te kleden. Het begint vaak bij de personages: wat past bij wie? Voor een huwelijk tussen Ludo en Janine zouden wij kiezen voor een luxe, moderne bruiloft. Bij Sjors en Amir hebben we daarentegen gekozen voor een rustige en liefelijkere sfeer met kalme kleuren zoals wit – dit komt bijvoorbeeld terug in het bruidsboeket, de kaarsen en bloemstukken.  Na de breakdown – het overleg waar we van tevoren alles met de crew bespreken – zijn we op locatiebezoek gegaan naar de kerk. Hier worden met de regisseur, cameraman, opnameleider en het art department (waar ik als setdresser onderdeel van uit maak) de draailocaties bepaald. Vervolgens ben ik aan de slag gegaan met een moodboard en kleurenpalet om de sfeer te creëren. Na goedkeuring van mijn leidinggevende en de regisseur ben ik met ons team aan de slag gegaan. Belangrijk bij de opnames in de kerk, was het zo goed mogelijk op shot dressen. Hierbij check je bij de cameraman of regisseur wat het shot precies inhoudt en wat de kijker op beeld ziet in de voor- en achtergrond: ‘Zien we genoeg bloemstukken?’ en ‘Steekt er geen kaars boven het hoofd van een personage uit?’ De scènes zijn gedraaid met één camera waardoor de acteurs dezelfde scene soms wel tien keer opnieuw moesten doen. Dit biedt de mogelijkheid om spullen die er staan iedere keer op shot te verplaatsen. Het leukste vind ik om tijdens een draaidag met alle disciplines (van licht tot regie en camera) te sparren over shots. Soms wordt er gekozen voor een heftige schaduw op een muur waardoor we de kijkers laten voelen dat er een bepaalde dreiging aankomt. Dit is geen toeval, het zijn allemaal keuzes van de makers van GTST. Ik geniet als we met elkaar samenwerken en het best mogelijke plaatje neerzetten en dit is in mijn ogen geslaagd bij de 6000e aflevering van GTST.    

Het Art Department bij GTST bestaat uit negen mensen, waaronder setdressers Nicole Kroes en Saskia Pamboer, die zich dagelijks bezig houden met de invulling van de scènes. Kortom: hoe ziet het eruit op beeld? Denk aan locaties, decors en props (invulling van decors) die ervoor zorgen dat alle sets en personages er zo sfeervol en levendig mogelijk uit zien.